Az utazásnál nem jött össze a környezetvédelem

Nagyon elborzaszt, hogy milyen irányba halad a bolygónk állapota. Már évekkel ezelőtt áttértünk a családdal a környezetkímélő életmódra: szelektíven gyűjtjük a szemetet, bevásárláshoz mindig vászontáskát viszünk, igyekszünk nagyon kevés vizet használni, nem veszünk műanyag ásványvizes palackokat, hanem beszereztünk egy szódagépet, emellett a szappant is mi állítjuk elő magunknak. Amit csak tudunk, próbálunk környezetbarát lehetőségekkel megoldani, energiapolitikai elvek alapján élni az életünket, ezzel kímélve a természetet. Két gyerekünk van, őket is ezzel a szemlélettel neveljük, hogy majd mire ők felnőttekké válnak, abszolút egyértelmű legyen számukra ez az életvitel. Egyébként Pécsett lakunk, itt valamivel jobb a levegő, mint Budapesten, de ettől függetlenül a káros anyag kibocsájtásra ugyanúgy oda kéne figyelni. Ezért elhatároztuk a férjemmel, hogy elkezdtünk spórolni, hogy a közeljövőben vásároljunk egy elektromos autót. Mivel egyébként van egy közös vállalkozásunk (egy bio élelmiszerboltot üzemeltetünk Pécs belvárosában), ezért az esetek legnagyobb részében együtt szoktunk mindenhova autóval menni, a gyerekeket iskolába vinni, emiatt igazából nem kell két kocsit fenntartanunk. Az elektromos autó ötlete már régebben megfogalmazódott a fejünkben és pár hónapja sikerült végül megvalósítanunk az álmunkat. Igazából a legnagyobb tőkét úgy szereztük hozzá, hogy eladtuk a benzinnel működő autónkat.

Amióta a zöld rendszámtáblás kocsinkkal közlekedünk, sokkal boldogabbak vagyunk. Túl sok töltőállomás nincs Pécsett, mondjuk mi szerencsések vagyunk, mert az egyik a mi utcánkhoz közel van. Azonban azzal tisztában vagyunk, hogy Magyarországon nagyon sok helyen még nem állítottak fel elektromos autó töltésére alkalmas állomásokat, emiatt a hosszabb távú úti célok nem nagyon tudnak szóba jönni. Így jártunk akkor is, amikor egy harkányi wellness hétvégére fizettük be magunkat. Már egy ideje beszéltünk arról, hogy kéne egy kis kikapcsolódás, csak kettesben, gyerekek nélkül. Vágytunk már egy kis relaxációra, szaunázásra meg arra, hogy masszázs kezeléseken vegyünk részt. Ám az nem jutott eszünkbe először, hogy nagyon meg kell tervezni az autóval való utazást. A szobafoglalásunkat ugyan gyorsan és könnyedén el tudtuk intézni, de azon sokáig tanakodtunk, hogy hogyan jussunk el Harkányba, ahol egyébként nincs töltőállomás. Bár Pécstől nincs messze a város, végül úgy döntöttünk, hogy nem vállaljuk be, hanem távolsági busszal tesszük meg az utat. Elvégre a hétvégénkre és a szállodában töltött napokra az nem lesz befolyással, hogy milyen járművel utazunk. Ahhoz meg végképp nem kell autó, hogy az ottani erdőbe menjünk el kirándulni, ahogyan azt már előre elterveztük. Maximum a Villányi borvidékre szervezett borkóstolásra is busszal megyünk majd. A többi programot meg egyébként is a medencében töltve képzeltük el.

Végül tényleg semmilyen hátrányunk nem származott abból, hogy otthon hagytuk az elektromos autót. Igaz, hogy benzinnel működő távolsági busszal utaztunk Harkányba, utána pedig haza Pécsre is, de mivel ebből amúgy sem szoktunk rendszert csinálni, így nem nehezteltünk magunkra túlságosan. Kicsit még nosztalgikus is volt a nagy buszon ülni, visszarepített minket az általános iskolás éveinkbe, amikor kirándulásokra mentünk az osztállyal. Különben az ott töltött napok megértek minden egyes pillanatot, testileg és szellemileg is abszolút feltöltődtünk, finomakat ettünk, sőt még a hotel melletti gyógyfürdőbe is ellátogattunk. Az meg kiváltképp jól esett, hogy friss levegőt tudtunk belélegezni egész végig.