Heti üzemanyagárak: a benzinnél kis áremelés lehetséges

szeptember 18, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 12 - szeptember 16-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 0,3%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,2-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagárak a héten a különböző hírek nyomán föl-le ingadoztak, csütörtökön emelkedtek meg jelentősebben, majd péntekre csökkentek az árak. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján szeptember 21-én, szerdán, a benzin ára 2 forint körüli mértékben emelkedhet meg, de ez el is maradhat. A gázolaj ára várhatóan nem változik, esetleg kis, 2 forintos csökkenés is bekövetkezhet. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 45-50 dollár között ingadozott, heti átlagban 1,1 dollárral, 2%-kal csökkent az ár. A spot olajár a héten csak csütörtökön  drágult, a többi napokon mérséklődött az ár. Az árcsökkenés az olajkínálat növekedésének hírére következett be. Bejelentették, hogy Irán már közel jár a szankciók előtti kitermelési és exportszint eléréséhez, Szaúd-Arábia is növelte exportját, Nigériában és Líbiában várhatóan növekszik a kitermelés és az export. A nemzetközi energiaügynökség (IEA) szeptemberi jelentésében módosította korábbi számításait, s most csak 2017 második felére feltételezik, hogy a kereslet-kínálat egyensúlya bekövetkezik, s a készletszint mérséklődjön. A múlt heti adatok szerint az Egyesült Államokban a kőolaj készlet-szintje egy hét alatt kicsit csökkent, de a feldolgozott termékek készletei emelkedtek. Az olajár csökkenése ellenére az amerikai benzin ára megugrott, mivel meghibásodott a legfontosabb késztermék szállító vezeték a keleti parton és már egy hete áll. Ez a rövid határidőre vonatkozó benzinárakat megemelte, s a kutaknál is megugrottak az árak. Az amerikai benzin áremelkedése csak kissé gyűrüzött át Európába, pedig az export növekedése ezt lehetővé tenné. Szintén a benzin áremelkedése irányába mutat, hogy az Egyesült Államokban és Európában is karbantartási munkálatok miatt leállt egy-egy 400 millió hordó/nap feletti kapacitású finomító. Az amerikai olajfúrások száma ezen a héten kettővel emelkedett. Elemzők megjegyzik, hogy amennyiben ilyen alacsony marad az olajár, akkor a fúrások száma várhatóan már nem emelkedik. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga másfél dollárral, 3%-kal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajárak szerint az idei év harmadik negyedévében a 3 hónapos határidős olajár várható átlaga nem haladja meg az 50 dollárt, így sor kerül a hazai jövedéki adó emelésére 2016. október 1-től. A negyedik negyedévre vonatkozó határidős árak szintén nem érik el az 50 dollárt, így elképzelhető, hogy 2017. első negyedévében is megmarad a megemelt jövedéki adó. 

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten nem változott, 1,7-2,7 dollár között ingadozik a 2 olajár különbsége. 

Európában a benzinexport lehetőségei ezen a héten erősödtek, mivel az Egyesült Államokban a meghibásodott vezeték miatt ellátási problémáktól tartva megemelték a vásárlásokat. Az Ázsiából áramló dízelexport csak lassan talál helyet magának Európában, mivel a Rajna vízszintje miatt csak kisebb terheléssel tudnak a szállítóhajók közlekedni. Az európai gázolaj-piacokon az árak a héten többé-kevésbé a kőolajár mozgását követték..

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a szeptember 12 - szeptember 16-a közötti időszakban 0,1%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 2,2%-kal, az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 0,8%-kal emelkedtek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon és az észak-európai piacon 0,3-0,6%-kal csökkent, az ARA piacon 1,6%-os volt az árcsökkenés. 

A forint átlagos heti árfolyama az szeptember 12 - szeptember 16-i héten 0,2%-kal gyengült a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 276 forint korül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten közel 1 forinttal kellett többet adni egy dollárért. Az árfolyam a héten gyakorlatilag nem módosította az árak trendjét. Az árfolyam gyengülése a dollár erősödésével magyarázható, de a forint-euró árfolyam is gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon nem mutatható ki árváltozás, az NWE  piacon 2,4%-os áremelkedés mutatható ki, az ARA piacon 1%-os volt az áremelkedés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 0,1%-os volt, az észak-európai piacokon 0,4-1,5%-kal emelkedtek az árak forintban mérve. 

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változásoknál a benzin esetében nagyobb a bizonytalanság, mivel a különböző piacok eltérő mértékű változást mutattak. Várhatóan vagy nem lesz árváltoztatás, vagy  2 forint körüli emelés jelentkezhet, ha nem a mediterrán piac árait veszik figyelembe, illetve a hét második elében jelentkező áremelkedést érvényesítik a hazai árakban. A gázolaj esetében vagy nem lesz árváltoztatás, vagy legfeljebb két forintos csökkentés jelentkezhet.

A fenti változtatásokkal a benzin ára 336, a gázolaj ára 337 forint/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 3,5, a gázolaj ára 4%-kal csökkent. Várhatóan szeptemberben lezárul az üzemanyag árcsökkenés időszaka. 

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 13%-kal több benzint és 14%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.