Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-dizel-ara-kicsit-valtozhat', '', '54.156.37.174', 1524215191) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-dizel-ara-kicsit-valtozhat', '', '54.156.37.174', 1524215191) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-dizel-ara-kicsit-valtozhat', '', '54.156.37.174', 1524215191) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-dizel-ara-kicsit-valtozhat', '', '54.156.37.174', 1524215191) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-dizel-ara-kicsit-valtozhat', '', '54.156.37.174', 1524215191) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: a dízel ára kicsit változhat | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: a dízel ára kicsit változhat

május 29, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a május 23 - május 27-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,2%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 2,2%-kal nőtt. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A különböző  üzemanyagpiacokon a benzin ára nem azonosan alakult, a gázolaj árváltozása egységesebb volt. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján a benzinnél nem várható változtatás, a gázolajnál 0-2 forint közötti áremelés lehetséges, figyelembe véve a pénteki, május 27-i 2 forintos benzin áremelést.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 47-50 dollár között ingadozott, heti átlagban közel egy dollárral, 1,8%-kal nőtt az ár. A spot olajár csütörtökig emelkedett, majd pénteken kicsit csökkent. Az áremelkedést továbbra is az a bizalom táplálja, hogy az olajpiacon a kereslet-kínálat közötti különbség megszűnik, a túltermelés az idei év végére, vagy a következő év elejére eltünik. Másrészt az nyilvánvaló, hogy a kanadai olajtermelés rövidesen ismét a régi mennyiséget szolgáltat, de Venezuela, Líbia és Nigéria kitermelése csak lassan bővülhet. Más oldalról Irán olajexportja kezdi megközelíteni az embargó előtti szintet, Szaúd Arábia is bővülő exportot ért el a múlt évben. A hét végére a készletező társaságok jelentései szerint az Egyesült Államokban a tárolt benzin mennyisége kissé csökkent, Európában jelentősebben emelkedett. A gázolaj készletszintek minkét fontos piacon csökkentek. A kőolaj készletszintje az amerikai felhasználás növekedése ellenére az Egyesült Államokban tovább emelkedett. Az áremelkedési folyamat lassulására és leállására figyelmeztet néhány elemző, a piacon ingadozásokat okozhat, hogy hétfőn az amerikai tőzsdén nem lesz kereskedés és az OPEC értekezlete is a jövő héten lesz. Az új értekezlettől nem lehet sok eredményt várni, az orosz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy nem megy el az OPEC következő értekezletére, mivel a kitermelés befagyasztására vonatkozó törekvések az 50 dolláros olajár elérésével alapjukat vesztették el. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 0,2 dollárral 0,4%-kal nőtt ezen a héten. Az olajpiaci kereskedők ezen a héten tovább növelték a hatalmas összegű határidős befektetéseiket, de a hét végén erős volt a profitrealizálás is. A dollár tovább erősödött a héten, de ez csak mérsékelte az olajár emelkedését. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten nullára csökkent. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten kettővel csökkent, elemzők felhívják a figyelmet, hogy a kőolajfúrások számának változása 2-4 hónapos késleltetéssel szokta követni az olajár változását, azaz rövidesen esedékes a fúrások számának emelkedése. 

Az európai benzinpiacokon az árak fel-le ingadoztak az egymást követő napokon, az árváltozásoknak így nem volt iránya. A gázolajnál kedden és szedán volt az emelkedés, a többi napon csökkenés jellemezte az árakat. A francia sztrájkhullám igen erősen érinti a finomítókat, de a sztrájkolók a készlet-raktárakat is blokkolni igyekeznek. Sok benzinkút nem tud már üzemanyagot eladni, de a helyzet valamit javult a hét végére, mivel rendőri segítséggel eltávolították a torlaszokat a készáru raktárak és vezetékek területéről, az import üzemanyag mennyisége megnövekedett, s a kormány felszabadította a biztonsági készleteket is. Összességében a sztrájk nem okozott olyan mértékű áremelkedést, mint amekkorát a piaci kereskedők vártak.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a május 23 - május 27-a közötti időszakban 0,2%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 0,6%-os volt az emelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,2%-kal nőttek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,2%-kal emelkedett a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 2,0-1,9%-os volt az áremelkedés. 

A forint árfolyama a május 23 - május 27-i héten 282,2 Ft/dollár körül ingadozott, több mint másfél forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva kicsit erősödött, de a dollárhoz viszonyítva gyengült, mivel a dollár erősödött az euróhoz viszonyítva. A forintárfolyam változása ezen a héten is felerősítette a dollárban számított átlagos árak emelkedését. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 0,4%-os emelkedést mutatnak az indexek, az NWE  piacon 1,1%-os, az ARA piacon 1,7%-os volt az árnövekedés. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 2,8%-os volt, az észak-európai piacokon 2,6-2,5%-kal nőttek az árak forintban mérve. Pénteken, május 27-én 2 forintos benzinár emelés volt. 

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 1-2 forintnyi áremelkedést jelentettek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 2-3 forintos növekedést mutatnak. Hétfőn, május 30-án, várhatóan a benzin árát nem változtatják figyelembe véve a múlt heti árdöntést is, a dízel árát 0-2 forinttal emelhetik.

A benzin ára 350 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 344 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 8, a gázolaj ára 10%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 19%-kal több benzint és 22%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.