Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kis-piheno', '', '54.156.37.174', 1524215170) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kis-piheno', '', '54.156.37.174', 1524215170) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kis-piheno', '', '54.156.37.174', 1524215170) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kis-piheno', '', '54.156.37.174', 1524215170) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kis-piheno', '', '54.156.37.174', 1524215170) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: kis pihenő | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: kis pihenő

szeptember 12, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján az szeptember 5 - szeptember 9-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1%-kal lett drágább, a gázolaj ára 1,7%-kal nőtt. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagárak a héten csütörtökön emelkedtek meg jelentősen, majd péntekre csökkentek az árak. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján szeptember 14-én, szerdán várhatóan nem lesz árváltoztatás. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 46-50 dollár között ingadozott, heti átlagban 0,8 dollárral, 1,8%-kal nőtt az ár. A spot olajár föl-le lépegetett kis lépésekkel, majd csütörtökre az előző naphoz viszonyítva közel 2,5 dolárral drágult, s péntekre az áremelkedés közel fele eltűnt. A hét elején a szaúdi-orosz megállapodás emelte meg az árakat, annak ellenére, hogy a bizonytalan jövőbe tolták az árakkal kapcsolatos együttműködés elindítását. A hét elején az amerikai piacon áremelkedést okozott egy fontos szállítási útvonal kiesése is. Európában a dízel áralakulását befolyásolja, hogy a dízeltermelés csökkent egyes európai finomítók leállása miatt, csökken az orosz import is, de mindezt az Ázsiából áramló mennyiségek ellensúlyozzák. Az Egyesült Államokban a csütörtökön bejelentett készletadatok a kőolajnál és a feldolgozott termékeknél egyaránt szokatlanul nagy csökkenést mutattak. Ennek hatására az olajár 2 dollárral emelkedett. A nap folyamán és a következő nap kiderült, hogy a trópusi vihar miatt az import a keleti parton gyakorlatilag leállt, s ez okozta a készletek csökkenését. Az elemzők a jövő hétre nagy készletemelkedést feltételeznek, mivel megérkeznek az elmaradt és a tervezett szállítmányok is. Európában valamennyi termék vonatkozásáben emelkedtek a készletek. A határidős árak alakulását befolyásolta, hogy az amerikai Energiaügynökség megemelte a 2017-re vonatkozó globális olajkereslet alakulására irányuló előrejelzését, az IEA már az idei harmadik negyedévre magasabb keresletet vár, mint a kínálat. Ezzel szemben a héten a Morgan Stanely új előrejelzésében azt valószínűsíti, hogy a piaci egyensúly csak 2017 végére kezd kialakulni. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten héttel nőtt, bár a jelentésben azt közölték, hogy a hurrikán miatt lezárt kitermelési helyeket nyitották meg újra. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1 dollárral, 2,2%-kal nőtt ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajárak szerint az idei év harmadik negyedévében a 3 hónapos határidős olajár várható átlaga nem haladja meg az 50 dollárt, így sor kerül a hazai jövedéki adó emelésére 2016. október 1-től.

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten kicsit növekedett, mivel a Brent ár átlaga kicsivel gyorsabban nőtt, mint a WTI átlagos ára. 

Európában a benzinexport lehetőségei ezen a héten kicsit erősödtek, mivel az Egyesült Államokban bejelentett nagy készletcsökkenés miatt meglódultak a vásárlások. De ez a "csoda" is csak egy napig tartott. A kereslet lassan mérséklődik mivel lezárult a nyári vezetési szezon. A piac jelenleg már nem igényel nyári specifikációjú üzemanyagot, a téli üzemanyag előállítása ugyan már elkezdődött. Folytatódott az európai dizel- és tüzelőolaj-export is, de az import is, főképp Ázsiából, erősödik az európai finomítói leállások mitatt. Az európai benzin és gázolaj-piacokon az árak a héten többé-kevésbé a kőolajár mozgását követték.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a szeptember 5 - szeptember 9-e közötti időszakban 1%-kal, az észak-nyugat-európai piacon 1%-kal, az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 4,4%-kal emelkedtek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon és az észak-európai piacon 1%-kal drágult, az ARA piacon 1,1%-os volt az áremelkedés. 

A forint átlagos heti árfolyama az szeptember 5 - szeptember 9-i héten 0,6%-kal erősödött a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 275 forint korül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten közel 2 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért. Az árfolyam a hét folyamán mérsékelte az üzemanyagpiacokon jelentkező áremelkedés mértékét. Az árfolyam erősödése a dollár gyengülésével magyarázható, a forint-euró árfolyam alig változott a héten.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon és az NWE  piacon 0,2%-os áremelkedés mutatható ki, az ARA piacon 3,6%-os volt az áremelkedés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 0,2%-os volt, az észak-európai piacokon 0,3%-kal emelkedtek az árak forintban mérve. 

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változásoknál a benzin esetében nagyobb a bizonytalanság, mivel a különböző piacok eltérő irányú és mértékű változást mutattak.Várhatóan nem lesz árváltoztatás, de ha csak az ARA (export) piac változásait veszik figyelembe, akkor 2-3 forintos áremelés is elképzelhető. A gázolaj esetében várhatóan nem lesz árváltoztatás. 

A fenti változtatásokkal a benzin ára 332, a gázolaj ára 336 forint/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5, a gázolaj ára 4,8%-kal csökkent. Várhatóan szeptemberben lezárul az üzemanyag árcsökkenés időszaka. 

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 15%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.