Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kisebb-arcsokkentes-lehetseges', '', '54.156.37.174', 1524214876) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kisebb-arcsokkentes-lehetseges', '', '54.156.37.174', 1524214876) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kisebb-arcsokkentes-lehetseges', '', '54.156.37.174', 1524214876) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kisebb-arcsokkentes-lehetseges', '', '54.156.37.174', 1524214876) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-kisebb-arcsokkentes-lehetseges', '', '54.156.37.174', 1524214876) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: kisebb árcsökkentés lehetséges | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: kisebb árcsökkentés lehetséges

június 19, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a június 13 - június 17-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,4%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 4,8%-kal mérséklődött. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,7 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján, valamint a június 17-i, pénteki 2 forintos benzin árcsökkentést követően június 20-án, hétfőn a benzin ára 2-3 forinttal, a dízel ára 3-4 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 45-50 dollár között ingadozott, heti átlagban közel három dollárral, 6%-kal esett az ár. A spot olajár négy napon át mérséklődött, majd pénteken közel egy dollárral drágult. A heti átlagos árcsökkenést a héten az angol EU-tagsággal kapcsolatos népszavazás feltételezett kimenetele befolyásolta, a vélemények szerint a kilépés gazdasági visszaesést hozhat. A hét végén a dollár gyengülése, valamint a "Brexit" esélyének csökkenése okozta az áremelkedést. A kőolajpiacokon továbbra is jelentős a túlkínálat, bár bíznak a kereslet-kínálat kiegyenlítődésében. A héten a készletező társaságok jelentései szerint az Egyesült Államokban a tárolt kőolaj mennyisége kicsit csökkent, de a benzinkészletek emelkedtek.  Európában nőtt a benzinkészlet és kissé csökkent a dízel mennyisége. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2,3 dollárral 4,5%-kal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége csökkent, a rövid lejáratokra vonatkozóan nagyobb volt az érdeklődés. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten csak kicsit változott. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten kilenccel emelkedett, már három hete növekszik a fúrásszám.

Az európai benzinpiacokon az árak a hét elején gyorsabban, majd a követő napokon csak kicsit csökkentek, pénteken kicsit emelkedtek. A gázolajnál az árak négy nap süllyedtek, majd pénteken kb. 20 dollárral emelkedtek. A francia olajipari sztrájk a hét végére a finomítóknál és a déli olajterminálnál megszünt, de kell kb. egy hét, hogy szokásos ritmusban elinduljon a termelés. Franciaország egyelőre a leapadt készleteit tölti fel. A benzinpiacokon világszerte jelentős a túlkínálat, a finomítók fokozatosan a dízel előállítására helyezik a hangsúlyt. 

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a június 13 - június 17-e közötti időszakban 4,2%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 3,1%-os volt a csökkenés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 3,0%-kal mérséklődtek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 4,8%-kal csökkent a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 3,9-4,3%-os volt az árcsökkenés. 

A forint árfolyama a június 13 - június 17-i héten 279 Ft/dollár körül ingadozott, több mint négy forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forint-árfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten csak kicsit gyengült. A forintárfolyam változása ezen a héten mérsékelte a dollárban számított átlagos árak csökkenését. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 0,7%-os süllyedést mutatnak az indexek, az NWE  piacon 1,4%-os, az ARA piacon 1,3%-os volt az árcsökkenés. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti csökkenés 3,2%-os volt, az észak-európai piacokon 2,2-2,7%-kal csökkentek az árak forintban mérve. Pénteken, június 17-én 2 forintos benzinár-csökkentés volt. 

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 2-3 forintnyi árcsökkenést jelentettek. A gázolaj forintban mért árak esetében a piacok 3-4 forint csökkenést jeleznek. A hét második felében a forintban számolt árak mindkét üzemanyagnál tovább mérséklődtek. Hétfőn, június 20-án, várhatóan a benzin árát 2-3 forinttal, a dízel árát 3-4 forinttal csökkenthetik, figyelembe véve a múlt heti, pénteki árdöntést is.

A benzin ára 340 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 338 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolaj ára 10%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 24%-kal több benzint és 20%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.