Heti üzemanyagárak: már megint az árfolyam

november 13, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a november 7 -november 11-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 5,8%-kal csökkent, a gázolaj ára 2,4%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,0%-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A benzin ára a héten folyamatosan mérséklődött, a gázolaj áránál a hét eleji növekedést csökkenés váltotta fel. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján, figyelembe véve a pénteki (11.11.) 4 forintos benzin és 4 forintos dízel árcsökkentést, a következő hét elején nem várható változtatás. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 40-44 dollár között ingadozott, heti átlagban 1,6 dollárral, közel 4%-kal csökkent az ár. A spot olajár a hét folyamán az első 3 nap kicsit emelkedett, majd ezt követően erősebben csökkent. Az olajpiaci áralakulásra az amerikai elnökválasztás eredménye csak kicsit hatott. Sokkal inkább az OPEC híradása befolyásolta az árakat, mely szerint  a tagországok kitermelése októberben tovább nőtt, s most már minimum 600-700 ezer hordó/nap csökkentés kell elérni ahhoz, hogy a célul kitűzött termelési szint felső határát elérjék. Hasonlóan, az IEA novemberi olajpiaci jelentésében úgy véli, hogy egész 2017-ben folytatódhat a kínálati többlet, mivel mind az OPEC, mind az azon kívüli termelők növelték kibocsátásukat. A november végi OPEC értekezletet előkészítő tárgyalások során elindult a szervezés, hogy a szakértői tárgyalások ne november 25-én, hanem már 21-én kezdődjenek el, ez is jelzi a hatalmas véleménykülönbséget a tagországok között. A múlt heti adatok alapján az Egyesült Államok olajkészletei igen jelentős emelkedést mutattak, ez is lefelé nyomta az árakat. Valószínűleg csak kicsit befolyásolta az árak csökkenését, hogy az elmúlt 24 hétből 21 alkalommal emelkedett az amerikai kőolajfúrások mennyisége, a múlt héten két fúrással növekedett, s elérte a 452 darabos szintet. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,2 dollárral, közel 3%-kal csökkent ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak most 46 dollár körül változnak, ez jelenleg azt jelzi, hogy január elejétől marad az üzemanyagok megemelt jövedéki adója. A számításokhoz az is hozzátartozik, hogy a spot Brent ár októberi átlaga sem érte el az 50 dollárt. Természetesen itt még sok változás jöhet, az OPEC meglepheti az olajpiacot egy egyezséggel, amely decemberre jócskán 50 dollár fölé tolhatja az árakat.  

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten 1,2 dollárra csökkent, mivel a határidős Brent ára jobban csökkent, mint a határidős WTI átlagos ára. 

Az üzemanyagpiacokon, elsősorban a benzin piacán még mindíg érződik az, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten robbanás volt a keleti parti ellátást meghatározó Colonial üzemanyag-vezetéken, amely a Mexikói-öböltől viszi a finomított termékeket az észak-keleti partokhoz. Bár a szállítás már elindult, de nem teljes mértékben, s sok helyen készlethiány alakult ki. Emiatt erős maradt az Egyesült Államok felé menő benzinexport, de a dél-amerikai államok is igéretes exportpiaccá váltak.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a november 7 - november 11-e közötti időszakban 5,8%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 6,1-7,1%-kal csökkentek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára az európai piacokon 2,4-2,7% között csökkent.

A forint átlagos heti árfolyama a november 7 - november 11-i héten 1%-kal gyengült a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 280 forint korül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten közel 2,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért. A gyengülés főképp a hét második felében volt erős. A dollárban kifejezett üzemanyagpiaci árcsökkenést a forint gyengülése jelentősen ellensúlyozta. A forint-dollár árfolyam egyengülése egyrészt a dollár euróhoz viszonyított erősödéséből fakad, másrészt a forint is gyengült az euróhoz viszonyítva.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon 4,9-6,2%-os árcsökkenés mutatható ki, a gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 1,5-1,8%-os volt az árak esése.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti átlagos árváltozások alapján a benzinnél 5-7, gázolaj esetében 0-1 forintos csökkenés jelentkezett. Mivel a pénteken 4 forintos benzin és 4 forintos gázolaj árcsökkenés már megtörtént, ezért várhatóan hétfőn, november 14-én, nem valószínű tovább árváltoztatás. Szigorúan a számokat szemlélve esetleg még egy kisebb benzin árcsökkentés belefér a piaci mozgásokba, illetve egy kicsi gázolaj áremelés. Az előbbit a forint erős gyengülése nem valószínűsíti, az utóbbit pedig némileg megerősíti. 

A fenti változtatásokkal a benzin ára 338, a gázolaj ára 350 forint/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára nem változott, a gázolaj ára 1%-kal nőtt. Az október-novemberi jelentős üzemanyagpiaci árcsökkenés hatására a szeptember eleji árszintek alakultak ki.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 3%-kal több benzint és 1%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 125 Ft/liter, dízel esetében 120,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 1,5 Ft/liter, dízel esetében 1,405 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.