Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-most-egy-kis-csokkenes', '', '54.156.37.174', 1524215223) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-most-egy-kis-csokkenes', '', '54.156.37.174', 1524215223) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-most-egy-kis-csokkenes', '', '54.156.37.174', 1524215223) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-most-egy-kis-csokkenes', '', '54.156.37.174', 1524215223) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-most-egy-kis-csokkenes', '', '54.156.37.174', 1524215223) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: most egy kis csökkenés | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: most egy kis csökkenés

május 8, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján az május 2 - május 6-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,2%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 2,1%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,7 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin ára a hét első kereskedési napján nagyot csökkent, a többi napokon stagnált, kicsit ingadozott . A gázolaj ára a benzin árához hasonlóan változott. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján az üzemanyagoknál 2-3 forintos árcsökkentés lehetséges.A Reuters adatközlése alapján az május 2 - május 6-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,2%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 2,1%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,7 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin ára a hét első kereskedési napján nagyot csökkent, a többi napokon stagált. kicsit ingadozott . A gázolaj ára a benzin árához hasonlóan változott. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján az üzemanyagoknál 2-3 forintos árcsökkentés lehetséges.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 42-45 dollár között ingadozott, heti átlagban közel egy dollárral, 2%-kal csökkent az ár. Az olajár keddre jelentősebben csökkent, majd stagnálás után a hét végére több mint 1 dollárral emelkedett. A hét eleji árcsökkenést az olajtermelés szintjének befagysztására vonatkozó újabb tárgyalási foruló sikertelensége okozta, a hét második felében az áremelkedést a kanadai olajtemelés jelentős részének a súlyos tűzvész miatti leállása és az amerikai kitermelés csökkenésére vonatkozó hírek okozták.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2 dollárral, 4% felett csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva. A határidős ár kedden és szerdán csökkent, csütörtökön és pénteken emelkedett. Az olajpiaci kereskedők ezen a héten egy kicsit csökkentették a hatalmas összegű határidős befektetéseiket, továbbra is a jövőbeli magasabb árakban bíznak. Az áremelkedés megtorpanása az újabb magas készletszint-híreknek tulajdonítható, de elemzések szerint az amerikai kontinensen és Ázsiában jelentősen csökkent a kitermelés mennyisége, s ez az olajpiaci kereslet-kínálat egyensúlyba kerülését jelentheti. A Brent spot ár  a hét folyamán a határidős ár alatt változott, pénteken a spot ár és a határidős ár különbsége 1,2 dollár volt. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csökkent, mivel a WTI határidős árának heti átlaga kevésbé csökkent, mint a határidős Brent ár csökkenése. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten néggyel csökkent, az amerikai piacra vonatkozó kőolaj készletadatok gyorsabban bővültek, mint a várakozások átlaga. 

Az európai üzemanyagpiacokon a héten a benzin területén mérséklődött a keresletet az Egyesült Államok felé, Nigéria felé most leálltak a szállítások. Az európai készletszint a héten a benzinnél nőtt, a gázolajnál kicsit csökkent a megelőző héthez képest, de éves szinten több mint 30%-kal magasabban áll.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a május 2 - május 6-a közötti időszakban 2,2%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 3,3, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 4%-kal estek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,1%-kal mérséklődött a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 2,7 - 2,4%-os volt az árcsökkenés. Ezen a héten mindkét üzemanyag ára követte az olajárak változását.

A forint árfolyama a május 2 - május 6-i héten 272,8 Ft/dollár körül ingadozott, két forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban gyengült, a dollár árfolyama azonban jobban gyengült az euróhoz viszonyítva, s így a forint kicsit erősödött a dollárhoz viszonyítva. A forintárfolyam változása kicsit felerősítette a dollárban számított átlagos árak csökkenését. Fontos azonban az, hogy a hét folyamán a forint jelentősen gyengült a dollárhoz képest. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 2,7%-os csökkenést mutatnak az indexek, az NWE  piacon 3,8%-os, az ARA piacon 4,5%-os áresés volt. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti mérséklődés 2,6%-os volt, az észak-európai piacokon 3,1-2,9%-os csökkenést mutatnak az árak forintban mérve. 

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 2-4 forintnyi árcsökkenést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 2-3 forintos árcsökkenést mutatnak. Hétfőn, május 9-én, várhatóan a benzin árát 2-3 forinttal, a dízel árát 1-3 forinttal csökkenthetik.

A benzin ára 336 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 326 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolaj ára 13%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 19%-kal több benzint és 25%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.