Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-nem-varhato-valtozas-8', '', '54.156.37.174', 1524214932) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-nem-varhato-valtozas-8', '', '54.156.37.174', 1524214932) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-nem-varhato-valtozas-8', '', '54.156.37.174', 1524214932) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-nem-varhato-valtozas-8', '', '54.156.37.174', 1524214932) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-nem-varhato-valtozas-8', '', '54.156.37.174', 1524214932) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: nem várható változás | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: nem várható változás

július 23, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a július 18 - július 22-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,4%-kal lett drágább, a gázolaj ára 1,8%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,5 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján július 25-én, hétfőn várhatóan nem lesz árváltoztatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 43-46 dollár között ingadozott, heti átlagban szinte nem változott az ár. A spot olajár a hét első négy napján 45,5 dolár/hordós áér körül ingadozott, majd péntekre több mint egy dollárral csökkent az ár. Az egész heti stagnálást és a pénteki kisebb árcsökkenést a magas készletszinttel magyarázzák, az USA-ban és Európában is növekedtek a kőolajkészletek és a benzinkészletek, míg a dízelkészletek kicsit csökkentek. Az előző hetek tapasztalata alapján most már az sem okozott, meglepetést, hogy az amerikai benzinkészletek a nyári vezetési szezon ellenére emelkedtek tovább.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 0,6 dollárral, közel 1,3%-kal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége (a csütörtöki statisztika szerint) nagyot csökkent. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten kicsit nőtt, mivel a WTI ár erőteljesebben csökkent. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 14 darabbal nőtt, az elemzők szerint ez is a kőolaj kínálat erősödését jelzi. Európában az üzemanyagok készletszintje amiatt (is) emelkedett, mivel az exportlehetőségek nagyon beszűkültek. Néhány szállítmány elindult Nigéria felé, de még kétséges, hogy mivel fizetnek a megrendelők. Egy mexikói nagy finomító leállítása miatt, Mexikó most import üzemanyagot vásárol.

Az európai benzinpiacokon az árak a kőolaj mozgását követték, a héten csak keddre emelkedett meg a benzinár, majd a többi napon stagnált, vagy csökkent. A piacokon az árak 1,5% körül emelkedtek, a legkevésbé az ARA piacon. A gázolaj ára csak kis mértékben csökkent, a legkevésbé az ARA piacon esett az ár. A fintomítók átprogramozták termelésüket és most kevesebb benzint és több gázolajat/dízelt állítanak elő. Európában és az USA-ban is növekedett a finomítói kibocsátás. 

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a július 18 - július 22-e közötti időszakban 1,4%-kal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon 1,5%-os volt az áremelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,3%-kal növekedtek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,8%-kal mérséklődött, az észak-európai piacokon 1,8-1,3%-kal csökkentek az árak a megelőző hét átlagához képest. 

A forint árfolyama a július 18 - július 22-i héten valamivel 285 Ft/dollár fölött ingadozott, másfél forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a hét folyamán ingadozott, majd pénteken 0,8 forinttal gyengült. A forint-árfolyam ezen a héten az euróhoz viszonyítva is gyengült, a dollár tovább erősödött az euróval szemben. A forintárfolyam változása ezen a héten felerősítette a dollárban számolt benzinár emelkedését és mérséklete a dízel dollárban számított árcsökkenését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 1,9%-os emelkedést mutatnak az árak, az NWE  piacon 2,0%-os, az ARA piacon 1,8%-os volt az áremelkedés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti csökkenés 1,3%-os volt, az észak-európai piacokon 1,2-0,8%-kal csökkentek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében 2 foint körüli áremelkedést jeleztek, az árak a hét második felében az első három nap adataihoz viszonyítva csökkentek. A gázolaj esetében 1-1,5 forintos árcsökkenés jelentkezett, a hét második felében felerősödött az árcsökkenés. Hétfőn, július 25-én, a piaci változásokat figyelembe véve nem várunk semmilyen változtatást, az adatok legfeljebb két forintos benzin áremelés és 2 forintos dízel árcsökkentés lehetőségét tartalmazzák.

Árváltoztatás nélkül a benzin ára 332 forint/liter körüli szinten változhat, a gázolajé 334 forint körüli szinten. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 14, a gázolaj ára 9%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25%-kal több benzint és 18%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.