Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-arcsokkentes-varhato-1', '', '54.156.37.174', 1524214888) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-arcsokkentes-varhato-1', '', '54.156.37.174', 1524214888) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-arcsokkentes-varhato-1', '', '54.156.37.174', 1524214888) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-arcsokkentes-varhato-1', '', '54.156.37.174', 1524214888) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-arcsokkentes-varhato-1', '', '54.156.37.174', 1524214888) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: további árcsökkentés várható | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: további árcsökkentés várható

augusztus 1, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a július 25 - július 29-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 3,2%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 6,4%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján augusztus 1-jén, hétfőn a benzin ára várhatóan 2-3 forinttal, a dízel ára 4-6 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a július 29-i árcsökkentést.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 40-44 dollár között ingadozott, heti átlagban közel 3 dollárral, 6,5%-kal csökkent az ár. A spot olajár a hét folyamán minden nap csökkent. Az árcsökkenés egyértelműen a magas készletszinteknek tulajdonítható, a piaci hangulatot befolyásolta, hogy a tőzsdei olajvállalatok eléggé rossz második féléves jelentéseket adtak közre. Az OPEC júniusi olajkitermelése és exportja újabb csúcsot döntött, Irán sokkal hamarabb visszatér a szankciók előtti mennyiségekhez, mint ahogy az elemzők vélték. A piacszerzés sikeres, mivel az iráni árakat a szaúdi irányadó árhoz viszonyítva kedvezménnyel határozzák meg. Az USA-ban a kőolaj és benzinkészletek emelkedtek, a közepes finomítású termékek készletszintje csökkent. Európában csökkent a feldolgozott termékek készletszintje. Először Ázsiában, majd az Egyesült Államokban, most Európában is, elsősorban a nem komplex finomítók mérsékelték termelésüket, s egyes finomítók már a téli minőségű benzin gyártására álltak át. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2,8 dollárral, közel 6%-kal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége (a csütörtöki statisztika szerint) nagyot csökkent, a rövidebb lejáratra vonatkozó ajánlatok mennyisége növekedett. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten közel fél dollárral csökkent, mivel a Brent ár erőteljesebben csökkent. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 3 darabbal nőtt, az elemzők szerint lehetséges, hogy rövid távon megáll a fúrások számának emelkedése. Európában a benzinexport lehetőségei beszűkültek, az Egyesült Államok felé nem, Dél-Amerika felé kisebb mennyiséget szállítanak. Nigéria ismét vásárolni tud, nyersolajat ad benzinért cserébe, de csak korlátozott mennyiségben képesek kőolajat értékesíteni. 

Az európai benzinpiacokon az árak a kőolaj mozgását követték, minden nap árcsökkenés jelentkezett. Az egyes piacokon az árak 2,9-3,8% között csökkentek, a legkevésbé az NWE piacon. A gázolaj ára még jelentősebben, 6-6,5%-kal csökkent, péntek kivételével minden nap esett az ár.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a július 25 - július 29-e közötti időszakban 3,2%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 2,9%-os volt az áresés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 3,8%-kal csöükkentek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 6,4%-kal mérséklődött, az észak-európai piacokon 6,0-6,1-kal csökkentek az árak a megelőző hét átlagához képest. 

A forint árfolyama a július 25 - július 29-i héten valamivel 282 Ft/dollár fölött ingadozott, 2,8 forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a hét második felében erősödött, a dollárhoz viszonyított erősödést a dollár gyengülése is segítette. A forint-árfolyam ezen a héten az euróhoz viszonyítva is erősödött, a dollár gyengült az euróval szemben. A forintárfolyam változása ezen a héten felerősítette a dollárban számolt üzemanyagár-csökkenéseket.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 4,1%-os csökkenést mutatnak az árak, az NWE  piacon 3,9%-os, az ARA piacon 4,9%-os volt az árcsökkenés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti csökkenés 7,3%-os volt, az észak-európai piacokon 6,9-7,0%-kal csökkentek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében 4-6 forint közötti árcsökkenést jeleztek, a gázolaj esetében 7-9 forintos árcsökkenés jelentkezett. Hétfőn, augusztus 1-jén, a piaci változásokat figyelembe véve 2-3 forint közötti benzin és 4-6 forint közötti gázolaj árcsökkentést várunk,  figyelembe véve a július 29-i 2 forintos benzin és 3 forintos gázolaj árcsökkentés hatását. 

A fenti változtatásokkal a benzin és a gázolaj ára 326 forint/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 14, a gázolaj ára 8%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25%-kal több benzint és 17%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.