Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-csokkentes-varhato', '', '54.156.37.174', 1524214899) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-csokkentes-varhato', '', '54.156.37.174', 1524214899) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-csokkentes-varhato', '', '54.156.37.174', 1524214899) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-csokkentes-varhato', '', '54.156.37.174', 1524214899) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-tovabbi-csokkentes-varhato', '', '54.156.37.174', 1524214899) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: további csökkentés várható | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: további csökkentés várható

július 9, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a július 4 - július 8-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 6,7%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 3,3%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján július 11-én, hétfőn 6-8 forintos benzin és 4-5 forintos dízel árcsökkentést jelenthetnek be.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 43-48 dollár között ingadozott, heti átlagban több mint egy dollárral, két és fél százalékkal csökkent az ár. A spot olajár hétfőn közel fél dollárral nőtt, s a hét többi napján ingadozásokkal csökkent. Az árcsökkenést a magas készletszint indukálta, pedig kedvező foglalkoztatási adatokat publikáltak az Egyesült Államokban. Néhány kisebb amerikai finomító jelezte, hogy csökkentik a feldolgozás mennyiségét. Két európai üzemanyag-szállítóhajó a New York-i kikötő előtt horgonyoz, mivel az árak és a készletek nem támogatják az értékesítést, s néhány európai szállítmányt a Mexikói-öbölhöz irányítottak. Európában a dízel készletszintje nőtt, de a benziné kicsit csökkent. Ez utóbbi sem támogatta az áremelkedést.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,3 dollárral, közel 2,5%-kal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége (a csütörtöki statisztika szerint) 4 hónapos mélypontra süllyedt, a brókerek az éven túli határidőkben inkább bíznak. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten alig változott, Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 10 darabbal nőtt, az elemzők azt remélik, hogy már az emelkedő irányra kerül a fúrásszám. Európában a dízel készletszintje nőtt, de a benziné kicsit csökkent. Ez utóbbi sem támogatta az üzemanyagárakat, erős árcsökkenés volt az európai piacokon.

Az európai benzinpiacokon az árak a héten csütörtök kivételével minden nap csökkentek, egy hét alatt 50 dollárral csökkent a benzinár. A gázolaj ára egy hét alatt több mint 30 dollárral csökkent, az ár csütörtök kivételével a hét minden napján csökkent. A benzinexport területén erősödnek az értékesítési nehézségek, csökkennek a finomítói árrések. Az európai dízelimport a magas készletszint miatt nem emelkedik, s várhatóan júliusban mérséklődik.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a július 4 - július 8-a közötti időszakban 6,7%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 6,3%-os volt az árcsökkenés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 7,0%-kal estek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,3%-kal, az észak-európai piacokon 3,8-3,5%-kal csökkentek az árak a megelőző hét átlagához képest. 

A forint árfolyama a július 4 - július 8-i héten valamivel 285 Ft/dollár alatt ingadozott, nem egész egy forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a hét folyamán lassan erősödött, de lényegben véve megmaradt a múlt hét pénteki szinten. A forint-árfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten egy hajszálmyit erősödött, a dollár is kicsit erősödött az euróval szemben. A forintárfolyam változása ezen a héten segítette a dollárban számított átlagos árak csökkenését. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7%-os csökkenést mutatnak az árak, az NWE  piacon 6,5%-os, az ARA piacon 7,2%-os volt az árcsökkenés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti csökkenés 3,6%-os volt, az észak-európai piacokon 4,1-3,8%-kal csökkentek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében nagyobb, a gázolaj esetében kisebb mértékben lefelé mozgatták az árakat. A mediterrán piac szerint az ár forintban mérve 7-8 forinttal csökkent, de a többi piac árváltozása szerint is lehetőség van 6-9 forintos árcsökkentésre. A gázolaj forintban mért árai esetében az adatok szerint 4-6 forintos csökkentés lehetséges. Hétfőn, július 11-én, a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 6-8 forintos, a gázolajnál 4-5 csökkentés lehetséges. Ha a vááltoztatás megtörténik, akkor a dízel drágább lesz a benzinnél, legutóbb tavaly december elején volt ilyen helyzet.

A benzin ára 335 forint/liter körüli szinten változhat, a gázolajé 339 körüli szinten. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolaj ára 9,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25%-kal több benzint és 20%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.