Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:62:\"Non-static method view::load() should not be called statically\";s:5:\"%file\";s:62:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/views.module\";s:5:\"%line\";i:906;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-valtozatlan-arak-arfolyam-miatt', '', '54.156.37.174', 1524214944) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:109:\"Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options)\";s:5:\"%file\";s:85:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc\";s:5:\"%line\";i:744;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-valtozatlan-arak-arfolyam-miatt', '', '54.156.37.174', 1524214944) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:134:\"Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-valtozatlan-arak-arfolyam-miatt', '', '54.156.37.174', 1524214944) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:130:\"Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:83:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc\";s:5:\"%line\";i:607;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-valtozatlan-arak-arfolyam-miatt', '', '54.156.37.174', 1524214944) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Can't find file: 'watchdog' (errno: 2) query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:14:\"strict warning\";s:8:\"%message\";s:154:\"Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state)\";s:5:\"%file\";s:100:\"/DATA/gkiener/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc\";s:5:\"%line\";i:159;}', 3, '', 'http://gkienergia.hu/content/heti-uzemanyagarak-valtozatlan-arak-arfolyam-miatt', '', '54.156.37.174', 1524214944) in /DATA/gkiener/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135
Heti üzemanyagárak: változatlan árak az árfolyam miatt | gkienergia.hu

Heti üzemanyagárak: változatlan árak az árfolyam miatt

július 2, 2016 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a június 27 - július 1-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,6%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 1,8%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2,3 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján július 4-én, hétfőn nem jelentenek be árváltoztatást.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 44-48 dollár között ingadozott, heti átlagban egy dollárral, két százalékkal csökkent az ár. A spot olajár hétfőn másfél dollárral csökkent, kedden két dollárral emelkedett, s ezen a szinten ingadozott a hét végéig. Az árcsökkenést a dollár erősödése is okozta, de igazán a piacot még a Brexit hatása mozgatta. Nem befolyásolta az áralakulást az sem, hogy a legújabb jelentés szerint csökkent az amerikai olaj- és dízelkészlet a heti jelentés szerint, de az sem, hogy a benzinkészletek váratlanul emelkedtek. Európában az üzemanyagkészletek szintje emelkedett. 

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 0,8 dollárral, közel 1,5%-kal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége (a csütörtöki statisztika szerint) csökkent, de ennek valószínűleg az az oka, hogy az olajárra vonatkozó második negyedéves határidős árral való kereskedés lezárult. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten kicsit csökkent, mivel a Brent heti átlagára valamivel gyorsabban csökkent, mint a WTI heti átlagára. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten növekedett 11 darabbal. Az elmúlt öt hétből négy héten át emelkedett a kőolajfúrások száma.

Az európai benzinpiacokon az árak a hét első napján kb. 15-20 dollárral csökkentek, majd a követő napokon emelkedtek, s a pénteki napra visszaérkeztek a hétfői alacsony szintre. A gázolajnál az árak fel-le ingadoztak a hétfői kisebb csökkenés után. A francia olajipari sztrájk hatásai még érezhetőek, folyik a leapadt készletek feltőltése, de a francia keresleten kívül az európai üzemanyagkereslet mérsékelt. Az benzinexport területén a héten mérséklődött az export az Egyesült Államok irányába, emiatt emelkedtek az európai benzinkészletek. Az európai dízelimport a magas készletszint miatt nem emelkedik, s várhatóan júliusban mérséklődik.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a június 27 - július 1-e közötti időszakban 2,6%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 3,8%-os volt az árcsökkenés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 5,4%-kal estek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,9%-kal, az észak-európai piacokon 2,3-2,2%-kal csökkentek az áraka megelőző hét átlagához képest. 

A forint árfolyama a június 27 - július 1-i héten valamivel 286 Ft/dollár alatt ingadozott, 6,5 forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a hét folyamán ugyan kicsit erősödött, de lényegben véve megmaradt a múlt hét pénteki szinten. A forint-árfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten csak kicsit gyengült, de a dollár tovább erősödött az euróval szemben. A forintárfolyam változása ezen a héten eltüntette, vagy jelentősen lecsökkentette a dollárban számított átlagos árak csökkenését. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 0,3%-os csökkenést mutatnak az árak, az NWE  piacon 1,6%-os, az ARA piacon 3,4%-os volt az árcsökkenés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 0,4%-os volt, az észak-európai piacokon 0,1%-kal csökkentek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében kicsit lefelé mozgatták az árakat. A mediterrán piac szerint az ár forintban mérve csak fillérekkel csökkent, de a többi piac árváltozása szerint lehetőség van egy szerény, két forintos árcsökkentésre. A gázolaj forintban mért árai esetében az adatok szerint nincs lehetőség és szükség az árváltoztatásra. Hétfőn, július 4-én, a mediterrán piaci változásokat figyelembe véve várhatóan nem lesz árváltoztatási bejelentés, de elképzelhető egy 2 forintos benzinár-csökkentés is.

A benzin ára 346 forint/liter körüli szinten változhat, a gázolajé 341 körüli szinten. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára egyaránt 10%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 21%-kal több benzint és 20%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.