A hőség ára

július 12, 2012 — gkienergia

Az elmúlt bő két hétben tapasztalt hőség kb. 16 százalékkal növelheti egy átlagos háztartás havi villanyszámláját. Jelentős különbség adódik viszont a légkondicionálót használó és nem használó háztartások között.

Míg az előbbiek kénytelenek elszenvedni a kánikula következményeit – de áramfogyasztásuk jelentősen nem emelkedik –, addig a légkondicionálóval rendelkező háztartások esetében a lakások hűtése akár 50 százalékkal is megemelheti a havi áramszámlát. Az, hogy az elmúlt hetekben 9-10 fokkal van melegebb, mint a sokévi átlag, napi kb. 600-700 millió forintos többletköltséget jelent a lakosságnak. Ez egy lakosra 60-70 forint pluszt eredményez naponta.

Az emelkedő nyári csúcsok egyébiránt a biztonságos villamosenergia-ellátást nem veszélyeztetik. Magyarországon jelenleg mintegy 9.000 MW erőművi kapacitás biztosítja a folyamatos ellátást, a csúcsfogyasztás pedig nem nagyon haladja meg 2007 nyári 6320 MW-os maximumot (főként most, a válság hatására visszaeső gazdasági teljesítmény következtében), tehát bőven van tartalék a rendszerben. Ráadásul az utóbbi években – és különösen a nyári időszakban – a fogyasztás sem teljesen magyarországi forrásokból származik, hanem annak legalább 20-25%-a olcsó importból.