Napelem

Sokan azt hiszik, hogy az új magyar energiapolitika napelem állami támogatással 0 önerővel, csupán ennyiből áll. Természetesen ez nem ennyire egyszerű, már csak maga az energiapolitika nem csak az áramfejlesztésről szól. Különböző bejegyzésekben fogjuk részletezni a különböző részeit ennek az ágazatnak és természetesen megpróbálunk olyan nyelvezetet használni, ami a szokásos szakszövegektől eltérően mindenki számára könnyen érhető.

napelem állami támogatással 0 önerővel

És ha már szoba került a napelem támogatás, akkor kezdjük is azzal. A napelem ugyebár áramot hoz létre a nap sugaraiból. Fontos, hogy nem összetévesztendő a napkollektorral, ami a nap hőjét használja fel, mégpedig víz melegítésére. Mindkettőre igaz azonban az, hogy olyan forrásból dolgoznak, ami nem apad ki soha (leszámítva, hogy egyszer fel fog robbanni, de ez emberi időben elképesztően későn fog történni), nem szennyezi a környezetét és nem veszélyes. Az atomerőművek esetén sem “apad ki a forrás” de ott termelődik bizonyos mennyiségű szennyező anyag valamint nem megfelelő kezelés során bármikor gondot okozhat a környezetében. Egy szénerőmű például rengeteg káros anyagot bocsát ki a környezetébe. Ehhez képest a naperőmű egy szelíd bárány, akivel maximum annyi történhet, hogyha nem megfelelő az időjárás, és napokig sötét van, akkor nem termel elég áramot. De erre is megvan egyébként a megoldás. Hazánkban nagyon elterjedt, főleg magánházak esetében, hogy úgy szerelnek napelemet a háztetőre, hogy közben csatlakozva maradnak a rendszerre. Tehát amikor megtörténik az említett eset, akkor is van áram az otthonokban. Viszont, amikor gyönyörű napos idő van, és a napelemek túltermelnek, akkor az az áram bekerül a szolgáltató körforgásába. Mindezt pedig méri egy kétirányú villanyóra és levonja az elhasznált áramból a megtermeltet és így nulla forintot villanyszámlája lesz a napelemmel rendelkező családoknak. Természetesen létezik az akkumulátoros megoldás is, de ezt csak abban az esetben érdemes használni, ha olyan helyre tervez az ember napelem parkot, ahová nincs bevezetve az áram. Tehát az, hogy akkumulátort vagy két irányba mérő villanyórát kell szereltetni, az attól függ, hogy hogyan szeretnénk a rendszert kialakítani. Az azonban biztos, hogy mindkét esetben szükség van egy inverter nevű eszközre, ami átalakítja a napelemek által termelt áramot olyan árammá, amit a háztartási gépeink elfogadnak.

Milyen pénzből lehet mindezt megoldani, ha nincs saját tőkénk rá? A válasz attól is függ, hogy kik vagyunk mi? Először is, ha magánszemélyek, lakásszövetkezetek vagy társas házak vagyunk, akkor tudunk felvenni kedvezményes kölcsönt. Kedvezményes, mert például nincsen kamat. A futamidő maximum húsz év lehet, és tíz százalék önrésszel kell rendelkezni ahhoz, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által kínált kölcsönt megkaphasd. A pénz azonban nemcsak napelemek felszerelésére fordítható, hanem minden olyan más tevékenységre ami otthonainkat energiatakarékosabbá tudja varázsolni, például nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszernek a korszerűsítésére, hőszigetelésre, hószivattyúk telepítésére valamint a már említett napkollektorok felszerelésére is.

Ha véletlenül nem csak magánszemélyek vagyunk, hanem regisztrált mezőgazdászok, akkor érdemes tudni arról, hogy az állam szintén kedvezményes kölcsönt biztosít azoknak a földművelőknek vagy földtulajdonosoknak, akik szeretnének egy hektárnyi földterületükön napelem parkot létrehozni. Mindezt azonban olyan céllal, hogy az állam szeretné megvásárolni az ott termelt áramot, ehhez pedig az engedélyeket is könnyen adja. (Máskülönben egyébként lehetetlen az ilyesmi, tehát nem állíthatsz fel csak úgy egy napelem parkot aztán elkezded árulni az áramot. Mindig csak saját használatra lehet, ez az egyetlen kivétel.)

Ha pedig vállalkozóként, a vállalatodnak szeretnéd könnyebbé tenni az életét, akkor két dologról is érdemes tudni: vagy egy vissza nem térítendő támogatási lehetőség és van kölcsön lehetőség is. Mindkettő esetében minimum másfél, maximum ötven millió közötti összeget lehet megpályázni. Ebben az esetben is kedvezményes kamatozású kölcsönt lehet felvenni. Ha többet szeretnétek erről megtudni, akkor érdemes rákeresni a VEKOP vagy GINPO kifejezésekre.

Ha pedig már elhatároztátok magatokat, akkor fontos, hogy mindenképp olyan céget keressetek kivitelezőnek, aki minőségi termékekkel dolgozik (például a Sharp termékek), és aki nem ad árajánlatot anélkül, hogy személyesen is fel mérte a terepet. Emellett, azért is érdemes tapasztalt cégre hagyatkozni, mivel ők már sokszor végig csinálták a különböző folyamatokat és tanácsot tudnak adni a papírmunka során is. Sajnos, hiába egyre jobbak a lehetőségek hazánkban napelemek felszerelésére, a bürokrácia még mindig egy nagy akadály, amin át kell küzdeni magadat.