Egy energikus serpenyő

A barátom energiakutatóként dolgozik már hosszú évek óta. Ebből kifolyólag mindennapos téma nálunk az energiaválság, a megújuló energiaforrások, illetve az entrópia maga.

Sajnos a kanapén ülve egy üveg bor mellett még nem sikerült megfejtenünk, hogy pontosan min kellene változtatni, mit kellene feltalálni ahhoz, hogy egy csapásra megmentsük a Földet a szinte biztos kimerüléstől.

Csupán annyit tudtunk tenni, hogy napelemmel szereltük fel a házunkat, de ezt is inkább a környezet kíméléséért tettük, semmint a saját pénztárcánk megóvásáért: a beruházás ugyanis legalább 10 év alatt hozza csak be a belé fektetett pénzt.

Egy szó, mint száz: rájöttünk, hogy ezeket a létfontosságú kérdéseket egyedül nem tudjuk megfejteni, ezért inkább egy vacsora party rendezésére adtuk a fejünket. Gyorsan megbeszéltük, hogy kiket szeretnénk meghívni, illetve az esemény időpontját is kifundáltuk mihamarabb.

wok serpenyő

Azt nem tudtuk egyértelműen eldönteni, hogy milyen ételt készítsünk: sushi tekercseket, vagy valamilyen tepsiben sült, olasz tésztát? Esetleg házi gyártású hamburgert, vagy inkább valamilyen francia, vajmártásban forgatott húst? Vagy legjobb lenne a biztos alapoknál maradni, és valamilyen magyar specialitást készíteni?

Ez a sok opció még az energiakérdésnél is nagyobb fejtörést okozott számunkra, ezért végül egészen másban állapodtunk meg: elhatároztuk, hogy pad thai-jal fogjuk várni a vendégeinket, akár szeretik, akár nem.

Ezzel csak két probléma volt: egyrészt, nem igazán volt nagy gyakorlatunk pad thai-készítésben, továbbá, nem volt otthon olyan wok serpenyő, amely ideálisnak bizonyult volna.

Úgy voltunk vele, hogy az előbbin még lehet segíteni, hiszen a főzés során biztos belejön valamelyest az ember a pad thai művészetébe, viszont ez megfelelő wok serpenyő nélkül nem igazán fog menni.

A probléma megoldásért kiáltott, ezért elkezdtünk serpenyők után kutatni az interneten: ekkor találtunk rá a hunniakristaly.hu nevű oldalra, ahol több, mint 200 féle serpenyő vásárlására van lehetőség.

Ha pedig mindenáron wok serpenyőre van szükség – ahogyan nekünk is – akkor a feketelemezből, valamint a rozsdamentes acélból készült verziók közül választhatunk.

Persze, ez még nem minden: a hunniakristaly.hu-n rábukkanhatunk még steak serpenyőre, palacsintasütőre, illetve francia-és flambírozó serpenyőkre is, így aztán senki nem mondhatja, hogy nincs miből válogatni.

Külön ki is van emelve a hunniakristaly.hu nevű oldalon, hogy a wok serpenyőben egy szempillantás alatt képesek megsülni az ételek, legyen szó akár zöldségekről, akár húsfélékről.

Mindezt mi rettentően szimpatikusnak találtuk, hiszen amellett, hogy nem vagyunk a konyha ördögei, nem is vagyunk valami türelmes emberek.

Szerencsére azonban, ez a sokszor zsémbes attitűd nem ütközött ki a vacsora partyn: mindenki nagyon jól érezte magát, és csodával határos módon elégedett volt az étel ízével is.

Kérdezgették is a vendégek, hogy mivel sikerült ilyen egyenletesen elkészíteni a főfogást: ekkor hosszasan áradoztam nekik arról, hogy milyen hálás vagyok a hunniakristaly.hu-nak ezért a wok serpenyőért.

Ez a sok dicsérő szó a vendégekre is nagy hatással volt, mivel a vacsora után ők is nekiestek a hunniakristaly.hu-nak, és minden olyan party-, vagy konyhai kelléket berendeltek, amire szükségük volt.

Örülök azért, hogy az étel is ízlett nekik: a wok serpenyő ugyanis annyira elvonta a figyelmüket, hogy egy idő után nem is beszéltünk másról, csak a hunniakristaly.hu-ról.

Meg is állapítottuk párommal, hogy a serpenyő témája az energiakutatás helyébe lépett.