Lehetnék környezetbarátabb, de imádok motorozni

Minél több sajtóvisszhangja van a klímakatasztrófának, annál inkább törekszem én magam is arra, hogy tegyek valamit a környezetemért, hogy csökkentsem az ökológiai lábnyomom.

A plastic free july-t is végig csináltam, bár bevallom, azóta kicsit lazábban veszem, sajnos én túl lusta és elkényelmesedett vagyok ahhoz, hogy huzamosabb ideig tartsak egy ilyen kihívást. Egy hónapig még csak-csak ment, de azóta egyre gyakrabban felejtem otthon a bevásárló zacskómat, és akkor újat kell venni, nagyon sokszer nem jutok el a piacra, és így előre becsomagolt termékeket vásárlok meg a szupermarketekben. És ezzel szerintem nagyon sokan vannak még így, szóval összességében azt gondolom, hogy a multikra kéne annyi nyomást gyakorolni, hogy ők termeljenek műanyagmentesen (ami picit drágább lenne, de megoldható), ahelyett, hogy mindent két adag műanyagba csomagolnak bele.

Nyilván sajnos az én energiafogyasztásom csökkentése nem fog semmit megoldani, sajnos nem az egyénekre kéne ennek a dolognak a felelősségét hárítani, hanem a nagy termelőcégek kéne már végre abbahagyják, hogy a folyókba öntik a szemetet stb. Rajtuk szerintem ez sokkal inkább áll, mint rajtunk.

Sajnos én sem vagyok mentes a bűnös élvezetektől, az autómat már lecseréltem elektromosra, de sajnos a motoromtól nem tudnék megválni. Azt egyszerűen csak imádom, szeretem a kipufogó szagát… Nem tudnék róla lemondani, bár próbálok minél kevesebbet motorozni.

Most éppen azt terveztem, hogy egy nagyobb típusra váltok, így utána is kellett járnom, hogy mik az A kategóriás motoros jogosítvány feltételei.

Nekem már tíz éve van motoros jogosítványom, szóval picit csalódott voltam, mikor megtudtam, hogy a kategóriaváltást csak akkor lehet meggyorsítani, ha két éven belül tervezed a kategóriaváltást, hiszen így spórolhatja csak meg az ember az elméleti tanfolyamot.

Az A kategóriás, korlátlan motoros jogosítvány feltételei között szerepel még a 24. életév betöltése, nevettem is egy jót, ezen már rég túl vagyok.

Miután sikerült tanfolyamot választanom, és sikerült is elkezdeni, következett a jóval izgalmasabb rész: a motor, és értelemszerűen a hozzá tartozó motoros ruházat kiválasztása, hiszen nyilván azért akartam a korlátlan kategóriás motoros jogsit, hogy egy nagyobb motorra válthassak. Eszembe jutott a weboldal, ahol az infókat találtam a motoros jogosítvány feltételeivel kapcsolatban, úgy rémlett, mintha láttam volna valami kuponokat ott, szóval visszakerestem az oldalt, és megnéztem, hogy tulajdonképpen miről is szólnak ezek a kuponok.

Marha nagy örömömre tényleg tök hasznos dolgok szerepeltek a kuponnal akciósan megvásárolható termékek között, mint erre rádöbbentem közvetlenül azután, hogy letöltöttem ezeket a kuponokat. Így vettem végül nagyon jó áron új bukósisakot, motoros nadrágot, gerincvédőt, motoros csizmát és egy kesztyűt is, illetve néhány nagyon jó ápolási terméket az új motoromnak.

Szóval tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok a környezetvédők iskolapéldája, mert bár próbálok minél többet tenni a környezetemért, sajnos vannak olyan hobbijaim, amiről nem tudok lemondani, és amik nem túl környezetbarátok. Mert például a benzines autót simán lecseréltem elektromosra, de a motoromtól nem tudnék megválni.