Megújuló energiák használata menő- napelem!

A szomszédomban egy új autót vettek, és nem másfajtát, mint egy elektromos autót. Őket is foglalkoztatta, hogy egy teljesen más, alternatív megoldást találjanak. Ezért esett a választásuk erre az autóra, hiszen elegük lett abból, hogy mindig tankolniuk kell, az üzemanyag előállítása pedig több okból aggályos számukra. A zöld rendszámos autók ezt a jó cél szolgálják, hiszen árammal feltölthetők és szerte a városban is töltőállomások biztosítottak. Nem csak ebben lettek környezettudatosabbak a szomszédomék, komposztálnak és még saját előállítású kozmetikai termékek előállításával is kísérleteznek. Valamelyik energiamegtakarítási, vagy megújuló energia felhasználása sikerrel jár, valamelyik nem.

A következő projektjük nem más lesz, mint hogy az elektromos autóhoz napelem rendszert szeretnének feltelepíteni a házuk tetőszerkezetére. És a rendszer által termelt energiával nem csak az autót szeretnénk feltölteni, de ha még jutna belelő, és miért ne, hisz legyenek optimisták, akkor a háztartásukban fellelhető elektronikai eszközöket is működtetnék általa.

Ahogyan az autónak is nagyon alaposan utána néztek, hogy milyen az energia fogyasztása, hogyan és mennyi idő alatt töltődik fel, így a napelem rendszerek tekintetében is szeretnének ilyen alaposak lenni. Nem csoda ez egy nagy vállalkozás, és szeretnének jót kifogni.

De mi is a jó, tették fel maguknak a kérdést joggal, nah és azt is, hogy mi alapján válasszanak most napelemes rendszert. Szerencsére találtak egy nagyon jó kis oldalt, ahol nagyon érthetően, már már nagyon is részletesen kifejtik, hogy mi is a jó, mire kell odafigyelni, egyszóval a leghasznosabb ismérveket összeszedték, amit kötelezően kell tudni egy napelem vásárlás előtt.

De hogy a szomszédomék mit is találtak ezen a remek oldalon, mindent, hiszen megtalálták, hogy a számukra tényleg jó a napelem, hiszen a napkollektor nem arra a célra való, mint, amire ők keresik most jelen pillanatban a megoldást, hiszen nekik energia kell, melyet tovább tudnak használni. Megtalálták a napelem működési elvét, és erről engem is tájékoztattak, ami egy nagyon hasznos beszélgetés volt közöttünk. Hisz ők is olyan információkat találtak ezen az oldalon, hogy ők is meglepődtek, hogy ennyi mindent érdemes tudni a napelemes rendszerük megvásárlása előtt.

Első ilyen, hogy nem megy olyan könnyen az, hogy a Nap sugarait összegyűjtik és abból már energiai van, hisz ez nem így van, ezt a szomszédomék is vagy az oldal bejegyzéseit olvasva jöttek rá. Ugyanis akkor tudatosult bennünk, hogy egy napelemes invertert fognak megvásárolni. Hiszen a napelem egyenáramot tud előállítani, míg a háztartási gépek váltakozóáramot használnak. Erre szolgál az inverter, hogy átalakítja ezt használhatóvá.

Ezek után már tudták a szomszédomék, hogy napelemes inverter készüléket is szükséges beszerezniük.

Itt az oldal remekül kifejtette, érthetővé tette számukra, hogy az inverter kiválasztásakor nagyon fontos, hogy jó minőségű, megbízható legyen, mert ez a lelke az egész rendszernek. Jó, ha van egy 10 – 15 éves garanciai is. Hiszen ha bármely kis alkatrész elromlik, az cserélni lehet, így jó, ha van rá garancia. Valamint ezekben az inverterekben már egy villám elhárítási funkció is szerepet kapott, így mindenképpen egy komplex szerkezet, melyre megéri nagyobb összeget is fordítani. A szomszédomék nagyon örültek, hogy eme remek tanácsokat adó oldalra rátaláltak, és minden hasznos információkat megismerhettek általuk. Azóta is erről tudnak beszélni, na meg arról, hogy milyen jó kis napelemet rendeltek be, az információk tudatában már.