A magas gázszámla könnyen megoldható

Néhány éve egy rendkívül környezettudatos cégnél dolgozom, ahol a gyártott termékek is a környezettudatosságra épülnek és az arculat is ezt sugallja – de belső felépítésben is törekednek erre a berendezésekben, áramhasználatban, számos növény található az épületben. Ennek fontosságára a munkatársak figyelmét is folyamatosan felhívják, egyre inkább hangsúlyt fektetnek a különböző megújuló energiaforrások, például napelem használatára; szigorúan szelektíven gyűjtjük a szemetet is, amire minden lehetőséget meg is adnak. A közösség is remek, rendszerint szerveznek csapatépítő tréningeket vagy workshopokat, vagy akár kettőt az egyben, így összetartva a társaságot és folyamatosan naprakészen is tartva minket egy-egy témában. Mivel a cég arculatának fontos eleme a környezetvédelem, természetesen ilyen irányban is rendszeresen vehetünk részt vendégelőadók prezentációin, ezen belül is számos témára kaptunk már lehetőséget. Az egyik ilyen előadás a környezetvédelmen belül a megújuló energiaforrásokra, illetve azok háztartási felhasználási lehetőségeire helyezte a hangsúlyt ekkor hallottam először említés szintén a Hőszivattyú kazán lehetőségéről, amiről asztalszomszédom, István később elmondta, hogy ők is ezt használják otthon és a https://futesrendszerek.hu által készült el.

Meg is indokolta, miért: egyrészt, ahogy a cégünknek, számára is fontosak a környezeti szempontok, ezt is figyelembe vették a rendszer kiválasztásánál. A hőszivattyú megújuló energiaforrásnak számít: a hőcsere jelensége által történik az adott terület fűtése, azáltal, hogy egy bizonyos környezetből (talaj, talajvíz, levegő) kivonja a hőenergiát és ez áramlik be a háztartásba, fűtve azt. Padlófűtésekkel leggyakoribb a kombinálása, ez azért jó, mert közvetlenül fűti a bent tartózkodókat, de a mai modern eljárásokkal már az is megoldható, hogy melegvizet varázsoljanak: ilyen Hőszivattyú kazán rendszerekkel. Ezen közegek közül is elkülönítjük egymástól a levegő-levegő, vív-víz, levegő-víz, emellett a talajkollektort és talajszondát – a közös bennük az, hogy mindegyik üzemeltetéséhez muszáj elektromos áramot felhasználni.

De ezen felül miért is érdemes váltani a hagyományos kazánról? Azon túl, hogy nem éppen környezetbarát, valóban egyszerűen működik ugyan és a beszerzése nem nagy igényel nagy befektetést, de folyamatosan termelődnek költségek, amelyek ezt ellensúlyozzák. Fizikálisan jóval nagyobb beruházást igényel: nem működik kémény nélkül, a gáz bevezetése sem tartozik az olcsó dolgok közé. Szintén nem opció a vele való hűtés sem, és minden évben hallani szén-monoxid mérgezésről is…

Ezzel szemben a Hőszivattyú kazán megoldás ugyan az elején drágább, de sokkal jobban járunk később: nagyon költséghatékony, nem kell hozzá kémény vagy gáz. A legkönnyebben a levegő-víz típus az, amit be lehet szereltetni, karbantartása olcsóbb a hagyományos kazánénál és természetesen tökéletesen környezetbarát, lévén megújuló energiaforrás; olyannyira, hogy a hulladékhő újrahasznosítására is képes! Ó, igen, és nem valószínű, hogy kellene klímára is költeni, ellenben a hagyományos kazánnal: hűtés is megoldható vele. És ha valóban tökélyre akarjuk fejleszteni a környezetbarát rendszerünket, akkor opció, hogy napelemrendszerrel is összeköthetjük – ezzel gyakorlatilag saját magunknak termeljük meg az áramot, teljes mértékben megújuló energiaforrások felhasználása által.

Ezt még egy központi pályázat is támogatja: lehetőség van a zöld Otthon Program keretein belül felvenni egy nagyon kedvező kamatozású hitelt egy ilyen rendszer kiépítésére, ha új építésű házban szeretnénk ilyet megvalósítani – egyébként 2022 nyarától már kötelező az új építésű házak energiaellátásának legalább negyedének megújuló energiaforrásokból való beszerzésének is.

Összességében számomra nemcsak a céges előadás, hanem asztalszomszédom magyarázata is rendkívül hasznos és érdekes volt, főleg, hogy párommal épp költözést terveztünk, így ezt mindenképpen figyelembe fogjuk venni.