Az új elektromos autónkkal mentünk nyaralni Siófokra

Nagyon elborzaszt, hogy milyen irányba halad a bolygónk állapota. Már évekkel ezelőtt áttértünk a családdal a környezetkímélő életmódra: szelektíven gyűjtjük a szemetet, bevásárláshoz mindig vászontáskát viszünk, igyekszünk nagyon kevés vizet használni, nem veszünk műanyag ásványvizes palackokat, hanem beszereztünk egy szódagépet, emellett a szappant is mi állítjuk elő magunknak. Amit csak tudunk, próbálunk környezetbarát lehetőségekkel megoldani, energiapolitikai elvek alapján élni az életünket, ezzel kímélve a természetet. Két gyerekünk van, őket is ezzel a szemlélettel neveljük, hogy majd mire ők felnőttekké válnak, abszolút egyértelmű legyen számukra ez az életvitel. Egyébként Pécsett lakunk, itt valamivel jobb a levegő, mint Budapesten, de ettől függetlenül a káros anyag kibocsájtásra ugyanúgy oda kéne figyelni. Ezért elhatároztuk a férjemmel, hogy elkezdtünk spórolni, hogy a közeljövőben vásároljunk egy elektromos autót. Mivel egyébként van egy közös vállalkozásunk (egy bio élelmiszerboltot üzemeltetünk Pécs belvárosában), ezért az esetek legnagyobb részében együtt szoktunk mindenhova autóval menni, a gyerekeket iskolába vinni, emiatt igazából nem kell két kocsit fenntartanunk. Az elektromos autó ötlete már régebben megfogalmazódott a fejünkben és pár hónapja sikerült végül megvalósítanunk az álmunkat. Igazából a legnagyobb tőkét úgy szereztük hozzá, hogy eladtuk a benzinnel működő autónkat.

Amióta a zöld rendszámtáblás kocsinkkal közlekedünk, sokkal boldogabbak vagyunk. Túl sok töltőállomás nincs Pécsett, mondjuk mi szerencsések vagyunk, mert az egyik a mi utcánkhoz közel van. Azonban azzal tisztában vagyunk, hogy Magyarországon nagyon sok helyen még nem állítottak fel elektromos autó töltésére alkalmas állomásokat, emiatt a hosszabb távú úti célok nem nagyon tudnak szóba jönni. Ezért is volt meglepetés, amikor egy siófoki nyaralásra fizettük be magunkat, és ott szerencsénk volt az autótöltéssel. Már egy ideje beszéltünk arról, hogy kéne egy kis kikapcsolódás, csak kettesben, gyerekek nélkül. Vágytunk már egy kis relaxációra, napozásra, pihenésre a gyerekek nélkül. Tudtuk, hogy meg kell tervezni alaposan az utazást, hogy lássuk hol tudjuk az autót tölteni, szükséges-e megállni útközben. Miután a szobafoglalásunkat gyorsan és könnyedén el tudtuk intézni a www.siofokszallas.info oldalon keresztül, örömmel láttuk, hogy Siófok városában, nem messze az apartmanunktól is van egy elektromos autótöltő. Bár Pécstől messze van a város, de szerencsére annyira pont elég volt, hogy ne kelljen megállnunk tölteni, hanem még pont meg tudunk érkezni a lefoglalt siófoki szállásunkhoz. Elvégre az ott tartózkodásunk alatt, csak akkor akartuk használni az autót, ha elmentünk a környékre kirándulni. Ahhoz nem kell autó, hogy lemenjünk a strandra, elsétálgassunk Siófokon. Maximum a Badacsonyi borvidékre volt szükségünk az autónkra. A többi programot meg egyébként is a strandon töltve képzeltük el.

Végül tényleg semmilyen hátrányunk nem származott abból, hogy elektromos autóval mentünk. Az ott töltött napok megértek minden egyes pillanatot, testileg és szellemileg is abszolút feltöltődtünk, finomakat ettünk, sőt még a révvel Tihanyba is átlátogattunk. Az meg kiváltképp jól esett, hogy friss levegőt tudtunk belélegezni egész végig.