Környezettudatosan élni optimális vízhasználattal

Háztartásunk rezsijét nézve megállapíthatjuk, hogy ha spórolni szeretnénk, akkor környezettudatosabb megoldásokat kell alkalmaznunk. Ahol vágni lehet a költségeken:

  • villamosenergia
  • gáz
  • víz + csatorna

A blogon már megtalálható több cikk is például a villanyszámla csökkentése témában, én most a vízvezetékeinkről és a vízhasználat kultúrájáról szeretnék megosztani veletek néhány tippet-trükköt.

Emésztő gödör: függetlenül attól, hogy merre laksz az országban, ha a víz és a csatorna rendszer is be van kötve a házba, akkor többet fizetsz a csatornáért, mint magáért az ivóvízért. Ha nincsen csatornád, akkor viszont egy jól szuperáló emésztő gödörre van szükséged, amely természetes módon tünteti el a szennyvizet a portádról. Szükség lehet alkalmanként szippantásra, de ez jóval olcsóbb, mint a csatornadíj.

Esővíz gyűjtés: locsoláshoz kiválóan alkalmas megoldás, ennyivel is kevesebb vizet használsz az ivóvízből (a növények jobban szeretik az esővizet a klórozott ivóvíznél).

Fúrt kút: sok régebben felparcellázott ingatlanban található fúrt kút, mellyel a locsolás sokkal gazdaságosabb, egy jó szivattyúra és víztesztre azonban szükséged lesz!

Kerti csap téliesítés: a vízművek is küldi nekem minden évben az emlékeztetőt, hogy a nagy fagyok előtt ne felejtsem elzárni a kerti csapot, a vízaknát pedig téliesítsem. Egy jegesedés okozta csőtörés iszonyatosan kellemetlen, emellett nagyon drága mulatság, rengeteg köbméter ivóvíz távozhat rövid időn belül, a hiba orvosolása pedig jóval drágább, mint a probléma megelőzése.

Víz a lakásban: akár új építésű lakásról, akár régi lakás felújításáról van szó, tehetsz azért, hogy optimálisan használd a vízrendszeredet. Első sorban egy megbízható szakemberre lesz szükséged, nálunk például a vízszerelés Budapest területén igen jól megoldható olyan cégen keresztül, aki egyben a fűzést is kialakítja a házban. A csövek állapota, a csatorna szerelése, lejtési szöge abszolút nem mindegy, komoly problémákat okozhat, így a falakban lévő rendszer építésénél arra kell figyelni, hogy kellőképpen karbantartható legyen.

Szürke víz hasznosítás: kézmosáshoz/fürdéshez használt ivóvizedet vissza lehet vezetni a wc tartályába is, így kétszer is használhatod ugyanazt a vizet. Ennek szerelését viszont tényleg szakemberre kell bízni, a tartályt pedig rendszeresen karban kell tartani!

Wc lehúzása: “Hogyha sárga, hagyd a tálba, hogyha barna, öblíts rajta”, az idézet a Vejedre ütök című filmből származik, akkor jót nevettem rajta, aztán alkalmazni is kezdtük, mert tényleg vízkímélőbb megoldás, mint minden egyes pisi után öblíteni. Ennél a módszernél is fontos a rendszeres, napi szintű wc karbantartás!

Mosogatógép: jó ideig nem értettem, miért van szükség mosogatógépre, úgy tűnt, hogy a kézi mosogatás sokkal praktikusabb. Aztán egyszer egy nyaraláson kipróbáltam a mosogatógépet, a nyaralás végére pedig már meg is terveztettem a vízszerelőmmel, hogyan fogjuk beépíteni a mi konyhánkba az új jövevényt. A mosogatógép sokkal kevesebb vizet használ, mint a kézi mosogatás, saját vizét forgatja vissza, így energiatakarékos is.

Csöpögő csapok: amint valamilyen csöpögést észlelsz, rögtön hívd ki a szerelőt (ha nem tudod orvosolni azonnal a problémát). Kevésnek látszik ugyan az a pár csepp, de ha egész nap így távozik a víz a semmibe, nagyon drága lesz ez a pénztárcádnak!

Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel tehát sokat tehetsz a környezeted, ivóvized védelme érdekében, és még a pénztárcádnak is kedvezhetsz!