Környezetvédelem és vállalkozás egyszerre

Nagyjából a középiskolai utolsó évemben – szóval mondhatjuk, hogy elég korán – jöttem rá arra, hogy egy olyan mérnök szeretnék lenni, aki elsősorban energetikával fog foglalkozni. Ez persze egy eléggé tág megfogalmazás, de már akkor tudtam, hogy efelé szeretnék mozogni a későbbiekben.

Az emberiség egyik legégetőbb megoldandó problémája az, hogy hogyan lehetne az egyre növekedő energiaéhségét kielégíteni úgy, hogy ne tegyünk kárt a környezetünkben. Talán ez a feladat motivált leginkább engem arra, hogy erre a pályára lépjek.

A számomra legérdekesebb kutatás az első fúziós erőmű megépítését célozza meg. Ez lesz az egyik legbonyolultabb szerkezet, amit ember valaha megépített. Ezáltal tulajdonképpen az egész emberiséget el lehet majd látni energiával, teljesen veszélytelen és környezetbarát módon.

Ez azonban még a jövő zenéje, de addig is lehet más megoldásokra is támaszkodni. Mérnökként és vállalkozóként azért azt a feladatot tűztem ki magamnak, hogy napelemeket telepítek különböző családházak számára. Úgy érzem, hogy ezzel nem csak önmagamat valósítom meg, de egy jobb világért is dolgozhatok.

A vállalkozást elég egyszerűen sikerült útjára indítanom, miután tisztázódott bennem a székhelyszolgáltató fogalma. Nagy szerencsém, hogy véletlen rátaláltam erre a weboldalra, mert ennek a nagyszerű szolgáltatónak a segítségével sikerült a cégemet sikeres pályára állítani.

A vállalatomhoz szükséges szakmai hátterem nagyon erős volt, de fogalmam sem volt a cégalapítással kapcsolatos jogi alkalmasságokról és feltételekről. Igazság szerint ez egy külön terület, aminek ez a szolgáltató abszolút a mestere.

Én azt sem tudtam, hogy a központi ügyintézés helyének nem feltétlenül kell megegyeznie a székhelynek a helyével. Abban a tudatban voltam, hogy ez a két dolog szinte ugyanazt jelenti és földrajzilag is ugyanott kell lenniük. Itt világították rá arra, hogy ez a két kifejezés bizony lényeges különbségeket tartalmaz.

A székhely az a hely, ahol egy vállalkozás hivatalosan be van jegyezve. Minden hivatalos megkeresés a hatóságoktól erre a címre történik. Ennek értelmében tehát a székhelynek alkalmasnak kell lennie a hivatalos levelek fogadására és tárolására is, továbbá biztosítani kell azt is, hogy a különböző állami szervek elérhessék a hivatalos dokumentumokat. Követelmény az is, hogy a cég nevét közterületről látható helyen kell kihelyezni. Ezek mind olyan feladatok, melyek nem csatlakoznak szorosan egy cég profiljához és mindennapi működéséhez.

A központi ügyintézés helye az a cím, ahol a cég profiljának megfelelő, az üzleti tevékenységéhez szorosan kapcsolódó munkavégzési folyamatok zajlódnak le. Ez az, amivel egy vállalkozó inkább foglalkozna, hiszen ezzel alapozza meg a sikert.

Szerencsére én igénybe vettem ezt a székhelyszolgáltatást, így csak azzal kellett foglalkoznom, amihez értek is. Miden mást megoldott helyettem ez a profi szolgáltató.

Mit is nyertem én azzal, hogy a székhelyszolgáltató fogalmát megtanultam és éltem ezzel a lehetőséggel?

Kaptam egy Budapesten bejegyzett székhelyet a cégem számára, hihetetlenül jó áron. Általuk lényeges költségeket tudtam lefaragni a cégem számára. Ami talán ennél is fontosabb, hogy ez a székhelyszolgáltató nagyon komoly tapasztalattal rendelkezik abban, hogy a hatóságok kényszerintézkedéseit hogyan kell tűrni. Az ügyvédi kapcsolataiknak hála minden adott ahhoz, hogy ezt a feladatot, a szabályoknak teljes egészében megfelelve, el tudják látni. A kapcsolatfelvétel és a partnerségünk elindítása is igazán gördülékenyen zajlott. Gyakorlatilag nem csak székhely kérdését oldották meg, de még a cégem megalapításában is segítettek, amihez még egy ügyvédet is biztosítottak. Az ügyvédi szolgáltatásért még plusz költséget sem számoltak fel.