Energiahatékonyság elektromos fűtőszőnyegekkel

A fűtés az egyik legkritikusabb pontja otthonunk energiafelhasználásának. Akár gázzal, akár elektromos árammal fűtünk, mindenképp komoly fogyasztást jelent, és emiatt nem is csoda, hogy folyamatosan dolgoznak a kutatók azon, hogy valahogy energiahatékonyabb fűtési megoldásokat találjanak ki. Az egyik legkomolyabb előrelépést azt elektromos fűtőszőnyegek jelentik, amelyek padlófűtésként, falfűtésként és mennyezetfűtésként is alkalmazhatók.

Miért választottam én is ezt a megoldást a saját otthonomba? Amikor elkezdtem kutatni ebben a témában, rátaláltam az elektromospadlofutes.info fűtőszőnyeg árakkal foglalkozó oldalára, és azon keresztül megismerkedtem a teljes elektromos fűtés technológiával. A honlap üzemeltetője, az Elektromos Fűtés Kft. amorf fémötvözet szalagos termékeket használ, melyek hatékonyan, a hőt sugározva fűtenek fel szinte bármilyen méretű és belmagasságú teret.

Bár az áram alapvetően drágább, mint a fűtésre használt gáz, a fűtőszőnyeg ár már alacsonyabb, mint egy teljes gázkazános fűtésrendszer kiépítése. Szintén a pénzügyi részhez tartozik, hogy az elektromos fűtőszőnyegek nem tudnak elromlani, tehát nincsenek karbantartási költségek, ráadásul nincs szükség éves ellenőrzésekre sem, hiszen ezek az eszközök teljesen biztonságosak. Arról nem is beszélve, hogy míg egy hagyományos fűtésrendszert 15 év után általában cserélni kell, addig ezek a fűtőszőnyegek gyakorlatilag örök életűek.

A fűtőszőnyeg ár tehát több összetevőből áll össze, és ezek megvizsgálása után egyértelműen kijön, hogy sokkal előnyösebb és környezetbarátabb megoldás. Feltéve persze, hogy a szükséges energia is környezetbarát forrásból érkezik. De ez már a megújuló energia kérdésköre, ami egy teljesen más lapra tartozik.

Ahogy említettem, ezek az amorf fémötvözet fűtőszálas szőnyegek már az én otthonomban is működnek, és meg kell mondjam, kifogástalanul végzik a dolgukat. Látom a villanyszámlákon, hogy mennyi pénzt spórolok velük, és ennek tudatában tudom mindenkinek ajánlani.